5199’a aykırı veya hatalı işlemler karşısında neler yapılabilir?

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı veya hatalı işlem yapan kurumları uyarın, kararlarına itiraz edin.

5199’a aykırı veya hatalı işlemler karşısında neler yapılabilir?

Paylaş

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı veya hatalı işlem yapan kurumları uyarın, kararlarına itiraz edin.

Geçtiğimiz yıl Hayvanları Koruma Kanunu’na 28/A maddesi eklenerek hayvanlara yönelik işlenen bazı fiiller suç kapsamına alındı ve mala zarar verme suçunun işlenmiş sayılacağına dair hüküm Türk Ceza Kanunu’ndan kaldırıldı. Ancak gerek HAKİM olarak bizim, gerek ise gönüllülerin yaptığı suç duyurularında kanun değişikliğinden önceki duruma göre işlem yapıldığını sıkça görmekteyiz.

“Sık Sorlan Sorular”ın bu yazısında Yasayla çeliştiği halde uygulanmaya devam eden yanlışlara ve yapılabileceklere yer verdik.

5199’a aykırı veya hatalı işlemler karşısında neler yapılabilir?

  • Savcılar tarafından olayın ancak “mala zarar verme” suçu kapsamına girebileceği gerekçesiyle soruşturmaya yer olmadığına dair karar verilebiliyor, Emniyet’te tutulan tutanaklar yanlış kanun maddelerine göre düzenlenebiliyor veya gönüllüler şikayetçi olmak istediklerinde yanlış yönlendirilebiliyorlar. Bu sebeple yapılan başvurularda Hayvanları Koruma Kanunu’nun 28/A maddesine dayanıldığının belirtilmesi ve maddenin dilekçelere veya tutanaklara doğru yazılmasının istenmesi, kararlara karşı süresi içinde itiraz edilmesi büyük önem arz etmektedir.
  • Mala zarar verme suçu artık 14.07.2021 tarihinden itibaren uygulanmamakta olup 28/A maddesinde yer alan fiillere göre bu maddenin fıkraları uygulama alanı bulmaktadır. Bunun yanında sokakta yaşayan hayvanlar ile ilgili olarak 28/A maddesinin uygulanamayacağına ilişkin kararlar da verilebiliyor. Örneğin ölen köpeklerin “sahipsiz sokak köpekleri olduğu” ve “ev hayvanı” ile “evcil hayvanlar” için geçerli olan bu maddenin sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili olmadığının belirtildiği takipsizlik kararlarıyla karşılaşıyoruz. Bu kararlar tamamen yanlıştır, sokakta yaşayan aşı pasaportu/kimliği olmayan hayvanlar da 28/A maddesi kapsamındadır.
  • Hayvanları Koruma Kanunu’nun 3/1-e maddesinde evcil hayvan, insan tarafından kültüre alınmış ve eğitilmiş hayvanlar olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda bu tanıma uyan hayvanların aşı kimliğinin, pasaportunun, hukuken “sahibi” sayılan bir kişinin olup olmadığına bakılmaksızın “evcil hayvan” sıfatına sahip olması sebebi ile 28/A maddesinin uygulanması gerekir. Nitekim maddede, “ev hayvanı veya evcil hayvan” veya sadece “hayvan” ifadesi kullanılmaktadır. Ayrıca sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin maddenin uygulama alanında olduğu kanunun gerekçesinde de açıkça yazmaktadır.
  • Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik fiiller ile ilgili suç duyurusunda bulunduğunuzda ve bu yönde bir karar alındığında, lütfen buna da bahsedilen gerekçeleri yazarak itiraz edin.
Yetersiz, cezasızlık doğuran, hayvanların aleyhine bir kanun çıkmış olsa da bu kanunu uygulatmak ve bir nebze de olsa adaleti sağlamaya çalışmak için elimizden geleni yapmaktan vazgeçmemeliyiz.

Görsel içerik:

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTurkish