Toplama gerçekleştirilmesi halinde hangi yollara başvurabilirsiniz?
Toplama gerçekleştirilmesi halinde hangi yollara başvurabilirsiniz?
Cumhurbaşkanı’nın Hayvanları Koruma Kanunu’na açıkça aykırılık teşik eden ve hak savunucularının kazanımlarından biri olan 6. maddeyi yok saydığı “talimatı”nın ardından birçok belediyenin hayvanları toplamaya başladığına yönelik görüntüler ulaşmaya başladı. Bu sebeple mahallenizde, sokağınızda yaşayan hayvanları koruyabilmek adına nasıl önlemler alabileceğinize, toplama gerçekleştirilmesi halinde hangi hukuki dayanaklarla nasıl başvuru yapabileceğinize dair bir bilgilendirme yazısı hazırladık.
Mahallenizde, sokağınızda yaşayan hayvanları koruyabilmek adına alabileceğiniz önlemler neler? Toplama gerçekleştirilmesi halinde hangi yollara başvurabilirsiniz?
Öncelikle çağrımız, hangi belediye sınırları içerisinde olursanız olun veya hayvanların toplanma tehlikesi olsun olmasın mahallenizde yaşayan, besleme yaptığınız, baktığınız tüm küpeli veya küpesiz hayvanların fotoğraflarını veya videolarını çekmeniz yönünde. Bu görüntülerin özellikle çevreden bölgenin de neresi olduğunun anlaşıldığı görüntüler olması daha da faydalı olacaktır.
Eğer elinizde hayvanların görüntüleri olursa, daha sonra toplanmaları halinde barınaklara giderek bu hayvanların size gösterilmesini istemeniz yönünde güçlü bir dayanağa sahip olursunuz. Toplanma sebebi olarak tedavi gerekçesi sunulursa da tedaviden sonra Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca hayvanların alındıkları yerlere bırakılmasını talep etmeniz, bu süreci takip edebilme şansınız çok daha fazla artar.
Ne yazık ki hayvanlar bilinmeze gönderildiğinde, eğer elinizde o hayvanın mahallenizde yaşadığına dair bir delil yoksa hayvanların geri getirilmesi imkansız hale gelecektir.
Lütfen görüntü alın ve toplama işlemi gerçekleştirildiği takdirde barınaklara giderek hayvanların geri bırakılmasını ısrarla talep edin.
Hayvan toplama işlemine şahit olmanız halinde ise yine mutlaka memurların toplama işlemini, toplama araçlarını kayda alın. Hayvanların toplanarak doğruca dağ başlarına veya çöplüklere atıldığı bilindiğinden eğer mümkünse aracı takip etmeniz ve böyle bir yere gitmesi halinde de görüntü almanız büyük önem teşkil edecektir.
Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca “sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur, bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.” Dolayısıyla belediyeler, maddede sayılan koşullar gerçekleşmediyse hayvanları bulundukları yerden alamaz, koşulların oluşması halinde ise tedavilerini gerçekleştirdikten sonra hayvanları aldığı yere geri bırakmak zorundadırlar. Böyle bir durumda hayvanın küpeli veya küpesiz olması farklı durum teşkil edecektir. Dolayısıyla küpeli hayvanlar için ilk gerekçeyi, küpesiz hayvanlar için ise ikinci gerekçeyi sunarak hayvanların yerlerine geri bırakılmasını talep etmelisiniz. Eğer küpeli bir hayvan için rahatsızlığından dolayı alındığı gerekçesi öne sürülüyorsa, yine tedaviden sonra yerine bırakılması veya hangi tedavinin uygulandığının açıklanmasının istenmesi yerinde olacaktır.
Eğer ekipler şikayet üzerine geldiklerini söylüyorlarsa, bir ısırma vakası yaşandığı iddia ediliyorsa doktor raporunu görmek istediğinizi belirtin. Size raporu göstermek istemeyeceklerdir ama hayvanı ısırma vakası ile aldıklarını iddia ediyorlarsa kuduz şüphesi sebebi ile 14 gün bakımevinde tutup sonrasında aldıkları yere geri bırakma zorunlulukları var.
Başvurabileceğiniz hukuki yol ise size olayın gerçekleştiği bölgenin bağlı olduğu alanda yetkili adliyeden veya CİMER üzerinden “şikayet” yolunu seçerek suç duyurusunda bulunmaktır. Elinizdeki görüntüler ile birlikte “Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesine aykırı davranıldığını belirtip Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi uyarınca toplama işlemini gerçekleştiren memurların görevi kötüye kullanma, aynı kanunun 266. maddesi uyarınca kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma suçlarından yargılanmaları talebiyle suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Kamu görevlileri için soruşturma izni alınması gerektiği için bu şikayetler genelde sürüncemede kalmakta veya memurlar hakkında takipsizlik kararı verilmektedir. Bu sebeple başvuruların da bölgeden uzaklaştırılan hayvanlara ne olduğunun yanında tarafınızca takibi büyük önem taşımakta, sosyal medya aracılığıyla olayın duyurularak baskı yaratılmasında fayda bulunmaktadır.
Görsel içerik: